Hanex Voordeelpas

Altijd blij onderweg

Kom werken bij de leukste tussenstop!

Familiebedrijf, ontstaan in de kroeg

Restauratie Haan Geffen

18 januari 2016

De gouden haan ontbreekt al enige tijd bovenop de Geffense Heilige Maria Magdalena kerk. De door kogelgaten beschadigde haan is onlangs gerestaureerd en weer in originele staat hersteld. Hanex Tankstations en Carwashes maakte deze restauratie mogelijk.


Vanwege een door Monumentenwacht Noord-Brabant geconstateerde verrotting, heeft aannemer Bouwbedrijf Van Dinther eind augustus van het vorige jaar een nadere inspectie verricht in het bovengedeelte van de Geffense kerktoren. “Hieruit bleek een verregaande verrotting van de steun- en dwarsbalken”, vertelt Gerrit van den Helm van het parochiebestuur. “Toen hebben we besloten het kruis, inclusief de bol en de haan, van de toren te verwijderen. In de eerste week van september kregen we inzicht in de kosten van de restauratie. Niet alleen van de bol en de haan, maar ook van de houten constructie.” Op de zaterdagavond voor Effe noar Geffe kwam Van den Helm hierover in gesprek met Piet van Herpen. “Vanwege zijn bijnaam ‘Den Hoan’ vroeg ik Piet of we konden rekenen op een bijdrage. Hij was enthousiast en al een dag later vertelde hij dat zijn zoon Rob ons met zijn bedrijf Hanex Tankstations en Carwashes wilde helpen.” 

De gouden haan, die al jaren trouw bovenop de Geffense kerk staat, moest nodig gerestaureerd worden. “De laatste restauratie van deze haan was in 1978”, vervolgt Van den Helm. “Sindsdien is de haan flink beschadigd, vooral door kogelgaten. Een opmerkelijk verhaal, er is namelijk met een zwaar kaliber geweer op geschoten. Wanneer en op welke manier is natuurlijk onduidelijk.” Deze met goudblad beklede windhaan - die je op veel katholieke kerken aantreft - is uiteindelijk in zijn geheel gerestaureerd. 

Hanex Tankstation en Carwashes
Rob van Herpen, directeur van Hanex Tankstations en Carwashes, bood aan de kosten voor de restauratie van deze goudhaan op zich te nemen. Van Herpen: “Onze bedrijfsnaam Hanex is afgeleid van de familienaam Van den Hanenberg, een familie die al sinds 1926 actief is in de brandstoffenbranche. Hanex staat voor Hanenberg Exploitaties. Ook in onze huisstijl komt al sinds 1926 de haan terug in het beeldmerk. We vonden het dan ook leuk om op deze manier iets te kunnen betekenen voor de parochie en de Geffense gemeenschap.” Met ‘de leukste tussenstop’ als belangrijk uithangbord heeft Hanex momenteel zeven tankstations en drie carwashes in de regio Oss/Den Bosch/Veghel. Mede door de klantvriendelijke benadering, de kwaliteit van de producten, de extra service en de interessante acties ben je als klant van Hanex altijd ‘blij onderweg’. 

De komende tijd zal de gerestaureerde haan nog niet op de kerk te zien zijn. Van den Helm: “De constructie van de koningspaal en dwarsverbanden moet eerst nog klaar gemaakt worden. We wachten nog op de financiële middelen om dat in orde te kunnen maken. Daarom zal de nieuwe haan voorlopig alleen in de kerk te zien zijn. We hopen uiteraard wel dat deze haan en de oranje afdekking bovenop de kerktoren aandachttrekkers zijn voor nieuwe gulle gevers..


Tekst geschreven door Bram van Ravenstein - Creativos Reclame
BLIJ(F) OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS

Nooit meer een blije actie missen?
Volg ons op Social Media en schrijf je in voor de Hanex Nieuwsbrief.